Kapitola 1. – 19.
1. Je to byznys nebo medicína?
Kapitola je jednak trochu o statistice a také o různých tricích, které používají obchodníci, aby nalákali na své výrobky ty, kterým jde o zdravé stravování a o hubnutí. Označení dia a light, nebo lákáná zákazníků na celozrnné pečivo jsou takové oblíbené triky. V České republice i na Slovensku patříme bohužel k té obézní části populace. Nejtlustší jsou sice Američané, ale my od nich nejsme tolik vzdáleni. Mnozí hledají zázračnou formuli na štíhlost. MUDr. Leoš Středa připomněl výrok prof. Štěpána Svačiny, který hovořil o tom, že u nás se za nesmyslné přípravky na hubnutí utratí mnohem více, než kolik je vynaloženo na seriózní léčbu obezity. Prof. MUDr. Štěpán Svačina je přednostou 3. interní kliniky 1. lékařské fakulty UK a tématům výživy a obezity se věnuje dlouhá léta.
2. Výživářská abeceda
Druhá kapitola je praktická a radí čtenářům, které výrobky vybírat v obchodech. Jaký význam má označování dia a light? Proč nemáme hledat nízkotučné jogurty? MUDr. Leoš Středa svou výživářskou abecedu ukončil tématem metabolického syndromu. To je z hlediska medicíny největší strašák obezity. Přidružené komplikace, které mohou vést ke vzniku cukrovky, srdečních a cévních onemocnění a bohužel i některých nádorových onemocnění. Obezita vzniká kombinací genetických faktorů a nesprávné výživy. Genetické faktory ovlivnit neumíme, výživu ano.
3. Odborníci na výživu
Třetí díl se týká odborníků na výživu. Jak poznat toho správného? Jakou kvalifikaci mají lékař či dřívější dietní sestry, kde se dá výživové poradenství studovat? MUDr. Leoš Středa upozornil, jak málo se tématu zdravé výživy věnují české státní instituce, kdy například rekvalifikační kurz na výživového poradce má až 5x méně vyučovacích hodin než kurs pro barvení textilií. Jako by příslušným úřadům ani nezáleželo, jak zdravá bude naše populace. Úřady se spíš zaměřují na vybírání pokut, než by preventivně věnovali čas přípravě a vzdělávání.
4. Cukry neboli sacharidy
Ve čtvrtém díle se dozvíte něco málo o historii známé Atkinsovy diety. Proč se dieta nesetkala s velkým úspěchem u odborníků? Jak hubnout a zhubnout pouze podkožní tuk a ne svalovou hmotu? Odpovědí na tuto otázku je dieta (Atkinsova, Dukanova, StředaForm), při které se maximálně omezuje příjem sacharidů. Vysílání bylo tedy také o sacharidech. Sacharidy patří v naší výživě k základním makronutrientům. Dodávají organismu energii v menším množství, než například tuky. Na druhou stranu je nadměrný příjem sacharidů škodlivý zejména v případě, kdy jsou konzumovány ty sacharidy, které mají vysoký glykemický index. Pod pojmem sacharidy si nesmíme představovat jen cukry, kterým si sladíme například kafe nebo čaj. Sacharidy jsou obsaženy např. v mouce a veškerých přílohách, ovoci a také zelenině.
5. Vláknina a cholesterol
V pátém díle je řeč o vláknině. Existují dva druhy vlákniny. Jedna je rozpustná a jedna je nerozpustná. Většina lidí si právě pod pojmem vláknina představuje tu vlákninu, která absorbuje vodu a je schopná bobtnat a toto bobtnání potom způsobuje pocit nasycení v žaludku. Druhý typ je vláknina nerozpustná. Má zásadní výhodu, že se z trávicího traktu nevstřebává a není pro organismus kalorickým příjmem. Působí očistně na trávicí trakt, někdy se jí říká střevní kartáč. Závěr povídání byl cholesterolu. Ten se dělí na hodný HDL cholesterol a zlý LDL cholesterol.
6. Tuky neboli lipidy
Šestý díl je zaměřený hlavně na tuky, a to špatné trans mastné kyseliny a hodné omega-3 a omega-6 mastné kyseliny.Hubnutí se v poslední době stává velkým byznysem pro mnohé farmaceutické firmy a rádoby výživové poradce. Lidí, kteří se zabývají otázkou, jak zhubnout, stále přibývá a těchto hubnoucích služeb využívají. Ve vysílání Tip rádia si už několik týdnů povídáme o složení potravin, abyste takové služby nepotřebovali a mohli si diety rozepisovat sami. Dieta je totiž při hubnutí velmi důležitá.
7. Bílkoviny neboli proteiny
Sedmý díl patří bílkovinám. Bílkoviny plní v našem těle několik důležitých úloh. Je to vlastně základní stavební struktura našeho těla. Bílkoviny jsou významné pro pohyb a podílejí se výrazně i na obraně našeho organizmu. Nejčastěji jsou bílkoviny v obecném povědomí spojovány s výstavbou svalů. Rozdělit je můžeme na bílkoviny rostlinného a živočišného původu. Z hlediska diety jsou bílkoviny nejvýhodnější složkou potravy. Dodávají méně energie, než tuky a stejné množství energie, jako cukry. Na rozdíl od cukrů a tuků se však bílkoviny obtížněji v těle vstřebávají a zpracovávají.
8. Voda
V osmém díle se posluchači dozví něco o pitném režimu. Ten je velmi důležitý nejen během hubnutí pomocí redukční diety. Nedostatek tekutin organizmu neprospívá, ale jeho nadbytek také není pro tělo vhodný. Člověk by měl denně vypít 1,5 až 2,5 litru tekutin. Rozmezí je sice veliké, ale potřebu tekutin si lze vypočítat podle jednoduchého vzorce. Poslechněte si tento díl a dozvíte se víc.
9. Veletrh Bojujeme s tuky
Devátý díl pořadu se opět věnuje tématům, která velmi úzce souvisí s obezitou. Řeč bude sice o veletrhu, ten se však příznačně jmenuje Bojujeme s tuky. Tento veletrh se koná v pátek a v sobotu 4. a 5. dubna v Praze. Jak již název napovídá, hlavním zaměřením veletrhu je boj s nadváhou a nadbytečnými kilogramy.
10. Nerozpustná vláknina
Téma desátého dílu je věnované živinám, které se nevstřebávají z trávicího traktu, a tudíž tělu nedodávají žádné nadbytečné kalorie. Jednou z těchto složek potravy je nerozpustná, neboli nefermentovatelná vláknina. Objevuje se v naší potravě jako její nestravitelná součást a protože nedodává tělu žádnou energii, je ideální pro jakoukoliv dietu. Není vhodná pouze při hubnutí. Je velmi důležitá také pro lidské zdraví.
11. Biokatalyzátory
Jedenáctý díl se věnuje biokatalyzátorům, což jsou vitaminy spolu s minerály a stopovými prvky a patří k nezbytným a nutným součástem naší stravy. Spadají do skupiny mikronutrientů, tedy těch látek, které nám nedodávají žádnou energii a jsou tedy vhodné v rámci redukční diety. Správný růst, funkce a regenerace organizmu jsou velmi úzce spjaty s dostatečným příjmem těchto látek a nedostatek biokatalyzátorů může vyvolat i závažné poruchy zdraví.
12. Optimální míry a hmotnost
Dvanáctý díl je věnován tématu optimálních měr a hmotností. Podle toho je člověk schopný si určit, jestli nastal čas pustit se do redukční kúry. Existuje řada výpočtů, nomogramů a tabulek, které rozdělují váhu na normální, nadváhu a obezitu. Ideální hmotnost je však ve skutečnosti pouze statistický údaj, který zobecňuje výsledky měření na široké populaci a vůbec nebere v úvahu individuální rozdíly jednotlivců (např. váhu kostí či svalové hmoty u sportovců).
13. Měření obezity
V třináctém díle je řeč o měření obezity. Nejrozšířenějším způsobem hodnocení a měření hmotnosti je tzv. body mass index (BMI), někdy také označovaný jako hmotnostní index. BMI není ve skutečnosti příliš spolehlivým ukazatele. Nepřesný je například u dětí, sportovců či těhotných žen a nesprávně je používán u starých lidí. Dalším ukazatelem je například body shape index. Velmi oblíbené jsou v poslední době bioimpedanční analýzy. Co to je se dozvíte v tomto díle pořadu.
14. Dieta a pravidelný pohyb
Čtrnáctý díl zdůrazňuje, proč je důležitější redukční kúra, než pohybová aktivita. Rada v otázce hubnutí je jasná: „Přestaňme hledat zázračnou formuli na snadné hubnutí.“ Každý samozřejmě hledá přípravky, které by ho zbavily přebytečných kilogramů samy. Jsou to buď různé práškové koktejly, zelená káva, výtažek z ananasu apod. Bohužel jediným úspěšným způsobem jak zhubnout, je nasazení vhodné redukční diety a pravidelný pohyb. S pohybem to však během diety nepřehánějte, ať necítíte zbytečnou únavu.
15. Jo jo efekt
Patnáctý díl je o největším nepříteli všech diet a tím je samozřejmě jojo efekt. Bývá součástí každé diety a je jen na nás, do jaké míry ho necháme narůst. Jak se mu co možná nejlépe vyvarovat a co s ním, když už nás dožene?
16. Restriktivní diety
V šestnáctém dílu se MUDr. Leoš Středa věnuje praktické stránce hubnutí, a tou jsou redukční diety. Dieta je pro shazování kilogramů velmi důležitá. Samozřejmě hubnutí není pouze o dietách, ale správná dieta by měla být tím hlavním základem. Pod pojmem dieta si většina lidí představí omezení jídelníčku a počítání kalorií, či vážení porcí. Ne vždy je však toto nutné. Existuje několik různých typů diet, které se od sebe velmi liší. Tato kapitola patří převážně restriktivním dietám.
17. Aktivní diety
Sedmnáctý díl se zabývá aktivními dietami. Dietních režimů existuje nepřeberné množství. Aktivní diety patří do skupiny diet, u kterých si člověk nemusí počítat kalorie ani vážit porce. Stačí se vyvarovat některých nevhodných (pro danou dietu) potravin a tuky začnou mizet doslova samy. Pokud se chcete o tomto snadném hubnutí dozvědět víc, poslechněte si celý díl pořadu.
18. Fixační fáze
V osmnáctém dílu pořadu o hubnutí se posluchači naučí, jak se vyvarovat jo jo efektu. Ihned po ukončení dietního režimu by měla nastat fáze tzv. fixace. V tomto období musí člověk naučit tělo zvyknout si na novou váhu. Po každé dietě, pokud člověk úplně nezmění životní styl, dochází k jo jo efektu. Úkolem fixační fáze je toto přibírání na váze oddálit. Nedojde k němu tedy v dalších týdnech či měsících, ale třeba až za několik let, v tom nejlepším případě vůbec.
19. Pohyb a cvičení
Devatenáctý díl pořadu o hubnutí s MUDr. Leošem Středou není překvapivě o redukčních dietách, ale věnuje se pohybu a fyzické aktivitě ve spojení se ztrátou nadbytečných kilogramů. Často se říká: „Sportem ku zdraví“, což určitě platí. Pravidelný pohyb příznivě působí na lidský organizmus. Bohužel pouze sportem se příliš hubnout nedá. Navíc při dietě může fyzická aktivita člověka ještě více vyčerpávat a ten poté redukční kúru nemusí dotáhnout kvůli únavě do zdárného konce.